Dr. Dudás Ágnes

Miért kell a pendriveokra, winchesterekre jogdíjat fizetni?

A napokban elég gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy: Miért kell a pendriveokra, winchesterekre jogdíjat fizetni? Egyáltalán mi ez a díj? Azon kívül, hogy az ARTISJUS önkényesen beszedi, és üvegpalotát épít belőle mire jó még?

A kérdés ennél jóval összetettebb. Az zeneművek esetében az u.n. üres hordozó jogdíjat (írásos művek esetében pl. könyv, sajtó az u.n. reprográfiai jogdíjat) a közös jogkezelő szervezet törvényi felhatalmazás alapján szedi (Szjt. 20. §). A jogdíj valóban a magáncélú másolás engedélyének ellentételezését szolgálja.

Szemben a tévhitekkel ezen díj megfizetése nem teszi és soha nem is tette "jogszerűvé" az illegális tartalmak letöltését illetve azoknak az adott hordozón történő tárolását.

A díj megállapítása nem önkényes, ez azt jelenti, hogy a díjszabást a jogkezelőknek az erre rendelt minisztériummal (most OKM) jóvá kell hagyatniuk. (Szjt. 90. § (2)) A díjszabás a jóváhagyását megelőzően - a törvény szerint - véleményt kell kérnie: "a jelentős felhasználóktól és a felhasználók érdek-képviseleti szervezeteitől, valamint ezt követően a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökétől ... és az elektronikus hírközlésért felelős minisztertől"

A beszedett díjat a KJK szintén közzétett
feltételek szerint szétosztja.

A jogdíj szabály ilyen általános körű használata "a legkisebb rossz". Ez által ugyanis valóban lehetőség nyílik arra, hogy a megjelenő művek szerzőit, előadó-művészi teljesítmények előadóművészeit (énekeseket, színészeket), továbbá filmek és hangfelvételek előállítóit műveik, előadó-művészi teljesítményeik, illetve filmjeik és hangfelvételeik után jogdíj illesse meg.

2009 áprilisa összesen annyi változást hoz, hogy a díjszabásba felvételre kerültek az USB hordozók, pendrive-ok, amik korábban nem szerepeltek. A winchesterek, integrált tárolóegységek (pl. a mobiltelefonokba épített memóriák, beépített tárolóegységgel rendelkező DVD írók) ezt a korábbi időszakban is tartalmazták.

Ezek díjtételei, kapacitástól függően:

1 GB-ig 100 Ft
2 GB-ig 200 Ft
4 GB-ig 400 Ft
8 GB-ig 600 Ft
16 GB-ig 1200 Ft
32 GB-ig 2400 Ft