Dr. Dudás Ágnes

A titokzatos örökség

A titokzatos örökség

Egy ügyfél a következő problémával fordult hozzám:

"Tisztelt Ügyvédnő!
A segítségét szeretném kérni egy örökösödési ügyben. A bank által részemre kijelölt londoni ügyvéd - bár eredetileg a hagyatékból kapta volna meg a díját - most mégis azt kéri, hogy ezt előlegezzem meg. Sajnos angolul nem értek, és a fordítások sem a valós akaratomat tükrözik. Képviselne esetleg az ügyben?

Köszönettel:
Ügyfél Péter"

Ezek az esetek már első ránézésre gyanúsak... minden, ami a "túl szép, hogy igaz legyen" kategóriában indul. Visszakérdeztem tehát, hogy a hagyatékkal kapcsolatos értesítést e-mailben kapta-e és át tudná-e esetleg küldeni. Több oldalnyi válasz érkezett. Mellékelt szép cirádás papírokkal, még ügyvédi nyilatkozattal is.

Rákerestem a halálesetre - és persze az tényleg megtörtént és úgy történt, ahogy az le van írva (repülőbaleset).

A következő lépésben ellenőríztem az ügyvédi irodát a neten. Létezett: www.rowlandbrownchambers.com/. Elkezdtem nekik a levelet fogalmazni, hogy szerintem visszaélnek az adataikkal... de ahogy elnéztem az egyes arcokat egyre inkább gyanús lett. Megnéztem a címet: 82 Templeton Avenue, Chingford, London, E4 6SP. Ez is stimmelt. Azonban - mivel a google jó barátom - rákerestem googlemapson. Gondoltam, ha ez egy évtizedek óta prosperáló iroda ennyi ügyvéddel, akkor látszani fog a streetview-ban is. Az utca létezik... végig egyszerű családi házak... csak éppen nincs benne ennyi épület. A 82-es szám valójában nem létezik.

Tehát hamis az összes banki igazolás, hamisak a nyilatkozatok.

Megírtam az ügyfélnek, hogy szerintem ne utaljon és több ilyen levélnek ne higgyen.

Az ügy lezárva.