Dr. Dudás Ágnes

MKB értesítés

Az imént kaptam az alábbi levelet:

“Kedves MKB ugyfel ,

Biztonsagi okokbol is felfuggesztettek a fiokjat, egy biztonsagi intezkedes, amelynek celja, hogy megvedjuk Ont es szamla.
Meg kell ujra az adatokat a folyo fizetesi merleg visszaallitja a mukodeset a fiokjat, es megerositi, hogy meg nem volt az aldozatok szamitogepes lopas.
Meg kell ujra adja meg az adatokat a kovetkezo oldalon, hogy az ellenorzesi folyamat soran:

https://www2.mkbnetbankar.hu/login.jsp?lang=HU&start=true

Koszonjuk szives egyuttmukodeset.

© MKB Bank Zrt. Impresszum | Adatvedelmi iranyelvek | Jogi nyilatkozat”

Jelen elemzés tárgyát ez képezi.

A tényállás feltárásához hozzá tartozik, hogy nincsen MKB-ban számlám, de ha lenne sem hinnék egy ilyen levélnek, hiszen eleve gyanakvó vagyok. El is küldtem egy ITbiztonsági szakembernek, az e-mail „hacker általi elemzése” itt olvasható: http://secblog.stratis.hu/

Itt megjegyezném meg, hogy az ügyvédi iroda nem foglalkozik büntetőügyekkel, ezért a problémára csak érintőlegesen térünk ki.

A helyzet jogi minősítése:
Az ilyen jellegű levél és a mögöttes szándék mindenekelőtt bűncselekmény.
Amennyiben valaki adatokat ad meg és azokat az adatgyűjtő jogtalanul felhasználja, számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekmény u.n. számítógépes csalást valósít meg. Ennek minősített esete mikor mindez jogtalan haszonszerzési céllal történik. (Btk. 300/C).
A levél kiküldése már kísérletként minősül és a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell(ene) az ebben részt vevő személyekre alkalmazni. A szélső értékek itt 10 évig terjedő szabadságvesztés.

Polgári oldalról nyilván rosszhiszemű álképviselettel van dolgunk, aki a Ptk. 221. § (2) bekezdése értelmében teljes kártérítéssel tartozik. Azonban ezt a képviselőt megtalálni valószínűleg nem fogjuk, ezért inkább fogadjuk el, hogy A BANK SOHA NEM KÉR TELEFONON VAGY SMSBEN VAGY E-MAILBEN ADATOKAT. Egyik bank sem.